Семејства Нилсен

Студија на ТВ публиката во Украина

Од 2014 година, компанијата Нилсен е оператор на ТВ панели во Украина, обезбедувајќи истражување за преференциите на ТВ гледачите. Податоците добиени од истражувачкиот панел Нилсен, заедно со податоците на Комуникациската алијанса, се основа за одредување на рејтингот на ТВ во Украина од страна на Комитетот за индустриска телевизија (ИТЦ), кои ги дава на пазарот. 

Исто така, од средината на 2012 година, посебна студија имаше за цел да ги разјасни информациите за достапноста на телевизиската опрема и можноста за примање телевизиски канали кај општата популација, појаснување на социо-демографските карактеристики на телевизиските гледачи и екстраполирање на големината на ТВ публиката. на Украина, а кој е извор на информации за потребите на ТВ-панели, спроведени од Киевскиот меѓународен институт за социологија.

Со децении го мериме она што луѓето го гледаат, купуваат и слушаат.

Почнавме да ја мериме публиката на радио во 1942 година и почнавме да ја мериме телевизиската публика во 1950 година. Голем дел од нашите податоци доаѓаат директно од самите потрошувачи – учесници на телевизискиот панел на Нилсен. Домаќинствата кои учествуваат се основата на веродостојноста на нашите информации.

Мислењата и искуствата на учесниците на сите панели на Нилсен, вклучително и ТВ панелот, го прошируваат нашиот поглед на пазарот и гарантираат дека нашето истражување точно ги одразува потрошувачките и медиумските навики на украинското население.

Можеби сте, или веќе сте биле поканети да учествувате во студија на Нилсен, и ве охрабруваме да ја прифатите нашата покана.

Дознајте повеќе за Nielsen.

Така пораснавме од 1920-тите.

Кои се телевизиските рејтинзи?

Многу луѓе се запознаени со рејтингот на телевизијата Нилсен. Телевизиските рејтинзи играат значајна улога бидејќи им кажуваат на медиумите и рекламните заедници колку луѓе гледале одредена програма - клучни информации за сите, од брендови и огласувачи до телевизиски мрежи.

Телевизискиот рејтинг е процентот на одредена група на население што гледала одредена телевизиска содржина или рекламирање. Во телевизиската индустрија, ова може да биде сè, од комедија или спортска програма до вести во ударниот термин.

Зошто моето семејство треба да биде на панелот Нилсен?

Со тоа што ќе станете член на ТВ панелот на NIELSEN, ќе можете да…

Имајте можност да бидете слушнати и да ја претставувате вашата група од населението на Украина во телевизиските рејтинзи.

Со тоа што ќе станете член на панелот на Нилсен, им помагате на медиумите и рекламните заедници да добијат увид во тоа какви програми гледате вие и луѓето како вас.

Одржувајте ја доверливоста.

Вашето учество во панелот на Нилсен е доверливо и ниту еден учесник во ТВ студијата не може да се идентификува.

Примете ја нашата благодарност.

Учеството во панелот на Нилсен нема да ве чини ништо! Напротив, како знак на благодарност, ќе добиете подароци за вашето континуирано учество во истражувањето на Нилсен.

Го цениме вашиот придонес и ги заштитуваме вашите лични податоци.

Нашето истражување и анализа на потребите на потрошувачите помага да се придонесе во процесот на одлучување на брендовите и давателите на содржини итн. Вашето учество е многу важно за овие организации, кои имаат значително влијание врз формирањето на потребите на потрошувачите.

Го цениме вашиот придонес и ја штитиме вашата приватност. Нилсен никогаш нема да ги користи вашите лични податоци за да ви рекламира, промовира или продава производи или услуги од трети страни. Ние нема да дадеме право да користиме, објавуваме или продаваме какви било информации што ги собираме од вас, како што се: вашето име, телефонски број за контакт, адреса на е-пошта, поштенска адреса итн.

Како и зошто моето семејство беше избрано да учествува на панелот?

Вашето семејство учествуваше во голема студија, за време на која беа спроведени интервјуа со повеќе од 30 илјади семејства низ Украина. Од комплетната листа на семејства, со помош на статистички методи, беа избрани оние семејства кои, според нивните карактеристики, можат да ја претставуваат целата популација на Украина во опсегот на студијата.

Така, вашето семејство е едно од 1000-те домаќинства кои се внимателно избрани за создавање на панел за истражување на телевизиската публика на Нилсен. Вие претставувате домаќинства во Украина кои се слични по нивните карактеристики.

Осврти на учесници на телевизискиот панел Нилсен

Јулија, 32 години: „Отпрвин мислев дека истражувањето ќе потрае многу време, особено затоа што речиси и не гледам телевизија. Откако се сретнав со претставници на компанијата Нилсен, сфатив дека сè што треба да направам е да го притиснам копчето на далечинскиот управувач при вклучување на телевизорот. Во програмата учествувам повеќе од една година, задоволен сум од соработката и од подароците што ги добивам на секои шест месеци.“

Јуриј, 43 години: „Веднаш се согласив да учествувам, одамна знам за компанијата дека е претставена во многу земји во светот. Моите роднини во Германија постојано ми кажаа за такво истражување, кое се спроведува за да се подобри етерот“.

Катерина, 78 години: „Многу сум задоволна од моето учество, иако на почетокот не ја сфатив сериозно понудата да учествувам во истражувањето. Мислев дека е само за млади луѓе и дека моето мислење никому не е интересно и нема да влијае на ништо. Во текот на 8 месеци учество во истражувањето се уверив дека тоа не ми претставува проблем. Девојките кои ми се јавуваат од компанијата се многу љубезни, секогаш помагаат да се реши секое прашање, ми честитаат на сите празници, а исто така испраќаат подароци на секои шест месеци. Моето семејство сега јаде леб направен во сопствена машина за леб (подарок од компанијата).“

Контакт информации за членовите на панелот на Нилсен

БЕСПЛАТЕН телефонски број: 0 800 309 333

Најчесто поставувани прашања

Со случајно земање примероци. Не можеме да бараме од секое домаќинство да учествува во студијата, затоа внимателно ги избираме домаќинствата во вашето подрачје за да ја претставуваат целата телевизиска публика. За да биде статистички валидно, многу е важно семејствата да се избираат по случаен избор. Секое домаќинство во Украина има шанса да биде избрано без разлика каде се наоѓа.

Работам во телевизиската индустрија (на телевизиска станица, телевизиска мрежа, радио станица, телевизиска компанија или сателитски провајдер). дали сè уште можам да бидам дел од студијата ако Нилсен ме контактира?

Не, за жал, не. Жал ни е, но нашите правила не дозволуваат семејства каде член на домаќинството работи во медиумите.

Нашите регионални претставници се високо квалификувани професионалци кои сакаат да ви кажат за возбудлива можност да учествувате во студијата NIELSEN. Сите наши претставници носат легитимација со фотографија за нивна идентификација. Доколку не сте сигурни за лицето кое дошло во вашата куќа, можете да ни се јавите на бесплатната телефонска линија 0 800 309 333.

Контактирајте не на бесплатната телефонска линија 0 800 309 333. Нашите претставници со задоволство ќе одговорат на вашите прашања.

Претставниците на NIELSEN секогаш ќе се идентификуваат по име. Доколку се сомневате, можете да ни се јавите на овој бесплатен број: 0 800 309 333.

Вашите информации се пренесуваат директно на нашите сервери и не се дистрибуираат до други членови на кој било начин. За нас е многу важно да ги чуваме информациите за вашите ставови доверливи; ние не откриваме никакви лични податоци за гледање телевизија.

Покрај огромен придонес за рејтингот на украинската телевизија, ќе добиете подароци за вашето учество. Сè што ни треба е да гледате телевизија како и обично.

Апсолутно не. Информациите за вашето семејство се строго доверливи.

mk