Прескокнете до содржината

Нилсен панели – Данска

Семејство што користи телефони и таблети на каучот

Панелите на Нилсен

Скоро 100 години, Нилсен им дава на компаниите ширум светот суштински увид во однесувањето на потрошувачите - а нашите панели го овозможуваат тоа.

Што е панел?

Панел е група на луѓе што ги избравме да претставуваат поголем универзум на луѓе. Бидејќи не е можно да се вклучат сите луѓе во одредена област, на пр. цела Данска или одреден дански град, ние користиме напредни земање примероци и статистички методи за да се осигураме дека нашиот панел е претставник на поголем дел од населението. Како да го направиме тоа? Нашите експерти за податоци создаваат помали популации во панелот чие однесување е слично на она на општата популација. На овој начин ни е можно да го разбереме однесувањето на општата популација, без да го интервјуираме секој поединец во даден град или област.

Како се користат податоците од панелот?

Ги користиме податоците од панелот за да го разбереме однесувањето на потрошувачите, на пример што гледаат луѓето на ТВ или колку долго слушаат радио дневно. Панелите на Нилсен придонесуваат за знаење за однесувањето на потрошувачите во медиумите, што т.е. има влијание врз програмското планирање на ТВ индустријата, како и купувањето реклами и реклами.

Двојка користи далечински управувач за ТВ на каучот додека детето користи паметен телефон

Што е претставување?

Невозможно е да се испрашува секој човек за нивното однесување - и тука науката за податоци станува релевантна. Ние користиме големи количини на веродостојни статистички податоци за да разбереме одреден пазар.

Потоа користиме случајно земање примероци на веројатност за да изолираме помали популации во вкупната популација. Кога имаме помал сет на податоци, користиме статистичко моделирање, пондерирање и слични методи на наука за податоци за да се осигураме дека карактеристиките на помалиот примерок се слични на целокупната популација.

Со користење на различни методи на наука за податоци, добиваме увид во однесувањето на популацијата со изолирање на репрезентативен примерок и негово моделирање така што ќе го одразува однесувањето на општата популација.

Нашата способност да обезбедиме точни, репрезентативни мерења на однесувањето на потрошувачите и медиумите не може да се совпадне со големи збирки податоци, телефонски анкети или податоци собрани преку дигитални уреди.

Наука за податоци и големи податоци

Малкумина би рекле дека е подобро да има помали количини на податоци отколку поголеми количини на податоци. Сепак, тоа не значи дека повеќе податоци се еднакви на повеќе корисни знаења. Важно е да се нагласи дека не сите податоци се исти. Повеќето луѓе оставаат дигитални отпечатоци во текот на денот, а овие отпечатоци можат да им помогнат на компаниите да создадат содржина, производи и искуства кои се прилагодени на вашите интереси. Сепак, овие дигитални отпечатоци не можат да стојат сами. Размислете кога го менувате каналот додека гледате телевизија. Овде, вашата ТВ кутија или добавувач знае кога се менува каналот и на која адреса се наоѓа телевизорот, но не знаат КОЈ го сменил каналот.

Во врска со ова, науката за податоци стапува во игра, особено во дигиталната област, каде што не можат да се користат технолошки мерни алатки како што се читачи на кодови, метри и водни жигови. На пример, интернет провајдерите знаат дека нивните онлајн реклами се кликнати, но не знаат КОЈ кликнал на нив. Сепак, со податоци од нашите панелисти, можеме да моделираме и калибрираме техники за да обезбедиме точна претстава за однесувањето во поголемите збирки на податоци.

Најчесто поставувани прашања

Татко и син читаа книга заедно на каучот

Данскиот ТВ и стриминг панел е таканаречен панел со еден извор . Оттука, Нилсен ја мери целата активност на гледачите во домаќинството, и од линеарна телевизија и од стриминг на дигитални уреди, како и на уредите поврзани на телевизорот. Големината на панелот е 1.750 инсталирани домаќинства и пријавените податоци доаѓаат од минимум 1.570 домаќинства секој ден. Панелистите кои се поврзани со мерењето на 1 јануари 2022 година се нови домаќинства и се регрутирани според нов, подобрен и валиден метод.

Данскиот ТВ и стриминг панел е панел со еден извор , бидејќи Нилсен ја снима целата активност на ТВ и преносот од еден извор: панелот. Ја снимаме целата активност на гледање во домаќинството, и од линеарна телевизија, стриминг на дигитални уреди и уреди поврзани со телевизорот, што им олеснува на компаниите и агенциите да знаат – на индивидуализирано и анонимно ниво – кој ги гледа нивните програми, реклами или кампањи, како и кога и како го прават тоа.

Анкетата за основање е првиот чекор кон започнување на каква било анкета за гледаност. Квалитетот на ова истражување е суштински бидејќи го дефинира универзумот. Врз основа на резултатите од истражувањето на Естаблишмент, панелот е регрутиран на таков начин што ги вклучуваме сите клучни целни групи во панелот, бидејќи сакаме да ја претставуваме целата данска популација.

Не е возможно активно да се регистрирате за ТВ и стриминг панелот на Нилсен, бидејќи панелистите се избираат врз основа на статистичките податоци во нашата анкета на Естаблишментот. Можно е да учествувате само ако добиете повик и сте поканети преку нашиот процес на регрутирање.

Нилсен ја мери активноста на стриминг преку панели управувани од личности и неслободна технологија за мерење за да измери каква содржина се емитува, уредот што се користи за пренос (паметна телевизија, поврзани уреди, конзоли за видео игри) и изворот од кој се пренесува. Затоа, во секое домаќинство во нашиот панел, имаме инсталирано мерач за стриминг за да го измериме ова.

И телевизорите на Нилсен и мерачите на стриминг регистрираат прегледи до второто ниво. Со користење на аудио совпаѓање, нашата мерна опрема може прецизно да ги идентификува и кредитира сегментите за гледање од 15 секунди или подолго врз основа на тековната генерација на аудио потписи. Мерењето од секунда во секунда е попрецизно и повалидно и затоа е она што Нилсен го користи за мерење на гледање ТВ и стриминг.

Прочитајте повеќе за принципите за приватност на Нилсен овде . Потенцијалните телевизиски и стриминг панелисти ќе добијат и детални информации за тоа како ги собираме и користиме нивните податоци пред да одлучат да учествуваат. Откако панелистите ќе се приклучат на ТВ и панелот за пренос, не можат да споделат дека се дел од панелот. Ги молиме панелистите да не разговараат за нивното учество со луѓе надвор од домаќинството, вклучително и на социјалните медиуми и веб-страниците. Ова помага да ги задржиме нашите прегледи што е можно понезависни.

Кога мерната опрема е инсталирана во домаќинството, на панелистите им се дава далечински управувач кој е поврзан со ТВ-метарот. Далечинскиот управувач се користи кога панелистите гледаат телевизија. Овде тие само треба да кликнат на индивидуалното копче доделено на нив или на нивните редовни гости. При стриминг, панелистите не се обврзани да прават ништо активно. Откако нивните дигитални уреди ќе се спарат со мерачот за стриминг, активноста автоматски се снима.

Панелистите добиваат минимум 700 DKK годишно за нивното учество во ТВ и стрим панелот. Стимулациите ќе се даваат во текот на целата година и кога/ако панелистите учествуваат во анкети или тестираат нови функции.

Ако сакате да дознаете повеќе за методот позади анкетата за гледање ТВ и стриминг во Данска, и сакате Анкетата за основање да биде испратена како извештај во PDF формат (само на англиски јазик), ве молиме контактирајте со Николај Блох Линде преку е-пошта: NicolaiBloch.Linde @Nielsen .com